סיור מצולם ברחבי רמת הגולן ב-12 ביוני 1967 שביצע יגאל אשוח ז"ל מכפר גלעדי, שנחשב לצלם מס' 1 של איזור הצפון * טנק הפנצר בתל עזזיאת, מעיינות הבניאס, ברכת רם, מנסורה, קונייטרה, אל חמה ועוד * כולל תמונות מחלוקת אות מלחמת ששת הימים של חטמ"ר 3 בראש פינה
את ההיסטוריה המצולמת של הגליל והגולן אפשר למצוא בין היתר במבנה קטן במרכז קיבוץ גלעדי. מי שייכנס למבנה היפהפה בן 90 השנים, שהיה אחד מהראשונים בקיבוץ ובשנים האחרונות הפך ל"בית הצילום", ימצא מאות אלפי צילומים שביצע יגאל אשוח במשך כ-60 שנים.אשוח חבר הקיבוץ, יליד 1931, שימש בין היתר מפקד ההגנה המרחבית באצבע הגליל והגולן. בשלב כלשהו בחייו החל לתעד במצלמתו מקומות, אירועים, אנשים, כולל רפרודוקציות של אנשי "השומר" וקרב תל-חי מ-1920. אשוח נפטר ב-2018 בגיל 87, כשהוא מותיר אוסף צילומים מרשים באיכות ובכמות. כ-800 אלף תמונות צולמו בעשרות מצלמות שרכש לאורך השנים, וכל אלו מוצגות באלבומי תמונות ובמאגר דיגיטלי.
את השקפת עולמו לגבי הצילום המחיש במספר מילים: "לפעמים מתעורר הרצון לקצת יותר מהלחיצה על כפתור המצלמה, וכאשר זה קורה ונושבת 'רוח פרצים', ובה 3 'פרצים' – פרץ היצירה, פרץ המשובה ופרץ הדמיון, הרי התוצאה כאן – ובגדול!".
ביקרנו בכפר גלעדי בתקווה למצוא תיעוד מהימים הראשונים של כיבוש רמת הגולן. גילינו צילומים מסיור שבו השתתף אשוח ביום שני 12 ביוני 1967, יומיים אחרי סיום מלחמת ששת הימים, ועוד כמה תמונות שצילם במשך השנים. לא הצלחנו למצוא מאגר צילומים ממוצבי הסורים שנלחמו בקרבות ההבקעה של ששת הימים – תל עזזיאת, תל פאחר, ג'לבינה ועוד, שימחישו כיצד נראו אז. יום אחד אולי גם זה יימצא.
פתחנו את הכתבה עם תמונה של אשוח [ראו למעלה] שלא צולמה בסיור ה-12 ביוני 1967 – טנק פנצר מתל עזזיאת. טנק זה ירה לעבר כוחות צה"ל שהחלו לעלות מגבעת האם ב-9.6.1967 – וכן לעבר גדוד 12 שנע ממזרח לתל עזזיאת צפונה לכיוון תל פאחר, ובהמשך אל כוחות גדוד 51 שהתקדמו אליו – עד שנפגע מאש טנקים מגדוד 377.
אורי שגיא, שהיה מפקד הפלוגה מגדוד 51 שכבשה את תל עזזיאת, מספר לנו כי המיקום המדויק של הפנצר היה בדרך העולה אל מרכז המוצב, מעט ממזרח לאנדרטה שהוקמה שם אחר-כך לזכר לוחמי 1948 שנפלו על הגנת תל עזזיאת שנכבש על-ידי הסורים.
לדבריו: "הטנק הזה עמד מלכתחילה עם הפנים למזרח כדי להיערך לתקיפה מהעורף. החבר'ה שלי ירו כמה נ"טים לעברו, אבל מי שפגע בו באמת היה מ"מ אחד הטנקים שהיו איתנו [פלוגה ו' מגדוד 377], שעלה על מוקש, אבל התותח שלו פעל והוא זה שהדליק את הפנצר". יצוין כי גם תותחן הטנק שהוביל את גדוד 12 לתל פאחר סיפר שירה על הפנצר בתל עזזיאת ופגע בו.
שנים עמד הפנצר באותו מקום, עד שיום אחד נעלם. שגיא אומר שאת הטנק לקחו אנשי השריון והוא נמצא ביד לשריון בלטרון.
על התמונות מהסיור שבו השתתף אשוח ב-12.6.67 לא צוין היכן צולמו. עשינו כמיטב יכולתנו לזהות את המיקומים. תודה לאיימן אבו ג'בל על הסיוע בתרגום מערבית.
בסיום רשימה זו – מספר צילומים מהענקת אות מלחמת ששת הימים בחטמ"ר 3.
רשימה מצולמת זו מצטרפת לצילומים נוספים שהעלינו כאן לאחרונה, מימיה הראשונים של הרמה הסורית תחת שלטון ישראלי: שני סרטונים ועוד שישה סטילסים – ראו כאן, זאב הררי מסיירת גולני – עם הלייקה שלו ומאיר שמיר עם – הרמה בצבעים. כמו כן פרסמנו כאן ביוני 2019 כמה תמונות של אשוח במסגרת כתבה על ארכיון הגולן – ראו כאן.
להלן התמונות של אשוח מהסיור הראשון שעשה לרמת הגולן:
תמונה 1
תמונה 2
תמונה 3
תמונה 4
תמונה 5
תמונה 6
תמונה 7
תמונה 8
תמונה 9
תמונה 10
תמונה 11
תמונה 12
תמונה 13

תצפית לדרום הכינרת. בחלק הקרוב – בתי הכפר הסורי תאופיק, מעט מתחתיו שמאלה – קיבוץ תל קציר. על חופי הכינרת משמאל – קיבוץ מעגן
תמונה 14
תמונה 15
תמונה 16
תמונה 17
תמונה 18
תמונה 19
תמונה 20
תמונה 21

צילום מכביש הנפט למערב – אל מחנה רמת הבניאס [מימין], קיבוץ דן ועמק החולה. עמודי החשמל הסורים הוחלפו בהמשך בעמודים של חברת החשמל לישראל
תמונה 22
תמונה 23
תמונה 24
תמונה 25
תמונה 26
תמונה 27

טנק אמ.איקס וכוחות צה"ל בכניסה למחנה עלייקה [מזרחית לבית המכס]. על השלט נכתב: "כולנו נמצאים בתהלוכת מפלגת אל בעת'. לוחם אחד יפול – מיד במקומו אלפיים יצטרפו למהפכה"
הסטוריה של ישראל היפה ושל ההתישבות. כול הכבוד.
אהבתיאהבתי
הכרתי את יגאל אשוח איש ההגמ"ר בחטיבה 820 שהייתה חטיבת רמת הגולן. אדם יקר היה. הצילומים מעוררים זכרונות מהעבר. תודה על המאמר.
אהבתיאהבתי
22 – לא יכול להיות גשר אל חמה, כיוון שהוא הרוס מאז ליל הגשרים.
27 – זו פעם ראשונה שאני רואה AMX עם פלטות בצד המזקו"ם. מעניין
אהבתיאהבתי
לשי: אחד מגשרי המסילה העוברים מעל הירמוך אכן פוצץ ב-1946 ולא שוקם מאז. זהו הגשר המערבי יותר.
בצילום כאן של יגאל אשוח – הגשר המזרחי שקרוב לאל חמה והוא ניצב בשלמותו.
קטע זה חיבר את תחנת רכבת צמח עם אל חמה ומשם לאירביד בירדן או לדרעא ולדמשק.
אהבתיאהבתי
ברכות חמות מלב לצלמים היסטוריה לדורות על התרומה וללוחמים
אהבתיאהבתי
א] לא ברור על סמך קובע שגיא ש-"הטנק הזה עמד מלכתחילה עם הפנים למזרח כדי להיערך לתקיפה מהעורף". נראים יותר הדברים שהתפרסמו ביוני 69' במערכות (ומשם ציטטתי בשעתו באשכול ב'פרש'), שהטנק המדובר עמד בדרך כלל עם הפנים מערבה, והוא נתגלה כששינה את עמדתו במטרה לפגוע בכוח שהגיע מדרום.
ב] כותרת המשנה של הפוסט: "סיור מצולם ברחבי רמת הגולן ב-12 ביוני 1967 … טנק הפנצר בתל עזזיאת", אינה תואמת את הנרשם בהמשך על התמונה "שלא צולמה בסיור ה-12 ביוני 1967 – טנק פנצר מתל עזזיאת". מתי היא כן צולמה? בשנים הקרובות למלחמה (בדוגמת התמונה הצבעונית מתל-פאחר מאוגוסט 69' שבפוסט #550)? אם כן, הרי שיש לתת את הדעת לגודל העצים הנראים בסמיכות, ולהשוות זאת לתמונות קדומות של השטח (ולדוגמה, צילום 2 שבפוסט 572#) ובהתאם לזהות את מיקומו של הטנק.
ג] "שגיא אומר שאת הטנק לקחו אנשי השריון והוא נמצא ביד לשריון בלטרון". מעניין. באשכול הנ"ל נתתי קישור לידיעה האומרת שהוא הועבר לבי"ק של טנקים בצומת פלוגות.
אהבתיאהבתי
ציטטתי את דברי שגיא שהטנק הפנצר עמד בעזזיאת עם תותח מזרחה, דברים שעומדים בניגוד לתיאור המג"ד בני ענבר בפאנל גולני 1967: "הקמ"ן והקמב"צ, עם המשקפת, איתרו בדיוק את הטנק על תל עזזיאת שעשה בדיוק תפנית, כלומר כדי לעשות לנו קבלת פנים ברגע שנעלה כאן. התזוזה שלו בעצם איפשרה לאתר אותו. אנחנו מיד נתנו את המטרה לטנק, לא זוכר אם הטנק הראשון או השני, אבל פגיעה יפה מאוד. נדמה לי שדפק שני פגזים, אבל הפגז הראשון הדליק את הטנק. ברגע שהטנק נדלק, מוכרח להגיד שהיתה הרגשה יותר טובה".
לא יודע מתי צולמה התמונה הזו.
אהבתיאהבתי
800,000 תמונות זה ואווו !! מיפעל חיים מרשים. איפה יש תמונות של אשוח ממלחמת יום הכיפורים?
אהבתיאהבתי