ביוזמת ותיקי חטיבה 188 שנלחמו במוצב 111 במלחמת יו"כ הוצב במקום שלט חדש המתאר את לחימת כל הכוחות * כעת הם מתכננים לפעול לשיפור כללי של האתר * אם אתם ברמת הגולן – כדאי לקפוץ למוצב הסמוך לצומת בשן, שב-6.10.1973 השקיף על פריצת השריון הסורי דרך פיתחת כודנה
מוצב 111 מתעורר וקורא לכם להגיע לבקר. ותיקי חטיבה 188 התארגנו בחודשים האחרונים להסדרת שלט הנצחה, הכולל את כל הכוחות שנלחמו כאן בקרבות הבלימה ביממה הראשונה של מלחמת יום כיפור.
הכול החל בעקבות שלט שהוצב במקום על-ידי עמותת נח"ל מוצנח, ושיקף את נקודת מבטו של הכוח מגדוד 50 שאייש את המוצב עם פתיחת המלחמה. השלט נתן קרדיט לגדוד 82 ולחטיבה 7, אבל התעלם מהכוח העיקרי שנלחם כאן – פלוגה ז' מגדוד 74 של חטיבה 188. אין דבר שמקומם יותר שריונרים מחטיבה 188 לראות איך חטיבה 7 מקבלת קרדיט על חשבונם ודורסת אותם בפעם המי יודע כמה.
בסיור שערכו לפני כשנתיים ברמת הגולן נתקלו בשלט הזה משה קהלני מטנק מ"פ ז' אורי עקביה [ראו כאן את סיפורו] ומאיר בן ריטן מטנק המ"מ דני אוברלנדר [ראו כאן]. הם העלו את העניין בקבוצת הווטסאפ של הגדוד, שם הוחלט לא לעבור על כך לסדר היום ולהעמיד דברים על דיוקם.
מי שלקח את המושכות היה איציק ריפשטיין, שבמלחמה היה טען-קשר בטנק של סמל יאיר דויטש. לדבריו, סיפור הבסיס הוא הקרב הקשה בשעות אחה"צ של ה-6.10.1973 שהתחולל מתחת למוצב ובהמשך בסמוך אליו, כשעיקר הנטל היה על הטנקים של פלוגה ז' מגדוד 74, שתוך זמן קצר איבדו את מפקדיהם בקרבות מול טנקים סורים שעלו לכיוונם מפיתחת כודנה.
מוצב 111 היה מאויש בכיתת חיילי חי"ר מגדוד 50, בפיקודו של יוסי בראל. עם תחילת המלחמה הגיעו אליו שמונה טנקים מגדוד 74/ז' להגנת המוצב ולניסיון לבלום את התקדמות השריון הסורי במישורי פיתחת כודנה. הטנקים של צה"ל לא עמדו בפני הכמות והנחישות הסורית. למחרת בבוקר יום ראשון ה-7.10.1973 התקבלה פקודה מהחטיבה המרחבית לנטוש את המוצב, והוא נעזב בשיירה של מספר טנקים ונגמ"ש, שחמקו מהסורים שבשטח והגיעו לאיזור מחנה נפח.
ריפשטיין מספר שהשלט של עמותת הנח"ל לא שיקף במדויק את מה שקרה. "יצרנו איתם קשר, עשינו תחקיר משלנו מה היה כאן והגענו איתם להבנה על שלט חדש שיבטא את לחימת כל הכוחות ויציין את הנופלים".
טקס הצבת השלט החדש התקיים במוצב 111 ביום חמישי 9.3.2023, בהשתתפות משפחות שכולות, לוחמי הקרב ומוזמנים. חוץ מזה, הם פועלים עכשיו להפוך את 111 לאתר מורשת מסודר, שיכלול כביש נגיש, אפשרות למיצג אורקולי, מסבירן, הצבת מפות טווחים ועוד.

ותיקי גדוד 74 במוצב 111. מימין: המט"ק דני טירולר, הטען משה קהלני, הנהגים מאיר בן ריטן ויעקב הרשקוביץ, והטען איציק ריפשטיין
הם מנסים לעשות לעצמם נפשות גם בתוך חטיבה 188 וגדוד 74 הנוכחיים. לדבריהם, סיפורם לא בא לידי ביטוי מספק גם בספר "על בלימה", שמתאר את לחימת חטיבה 188. את הביקורת הרגישה הזו הם השאירו עד היום רק בתכתובות הפנימיות שלהם, אבל אחרי 50 שנים הם מרגישים שגם דברים כאלה צריכים להיאמר.
עקב אכילס שלהם, מסביר ריפשטיין, הוא שכאנשי שריון פשוטים, ללא מפקדים, לא היו להם מספיק שיניים לדחוף את הסיפור שלהם לכיוון קדמת הבמה. הם נותרו ללא כוח פיקודי – בלי המ"פ עקביה שנהרג בקרב, בלי המ"מים שנהרגו במלחמה או נפטרו במהלך השנים, ובלי המג"ד יאיר נפשי, שנלחם צפונה להם תחת פיקוד חטיבה 7.
הם יצרו קשר עם עמותת הנח"ל המוצנח, הסבירו את השגותיהם והדברים סוכמו עם יו"ר עמותת הנח"ל המוצנח אהרון סבג בצורה חברית. השלט החדש במוצב 111, על דעת כולם, יספר על הכוחות שנלחמו בהגנה עליו.
המלצה אישית: אם אתם מטיילים ברמת הגולן ומחפשים אתר מורשת של מלחמת יום כיפור לא שגרתי, לא הכי מוכר, לא הכי מתוייר, אבל שווה פלוס – מוצב 111 הוא המקום. סיפור גבורה לצד נוף מדהים.
המוצב ממוקם על תל שעף א-סינדיין, המתנשא לגובה של כאלף מטר מעל פני הים. תל שעף הוא חלק משמורת הטבע של רכס בשנית, לאורך כ-12 ק"מ, הכולל את הר חוזק, הר בני רסן, הר קורטם ותל א-סמקת. מוצב 111 שולט על פיתחת כודנה, כשלושה ק"מ מזרחית לחושניה.
איך מגיעים: קילומטר מצפון לצומת בשן יש כביש צר שהולך למזרח עם שלט למוצב או"ם UP53. סעו על הכבישון הזה, שבהמשך מתעקל דרומה, עד שתגיעו לכניסה למוצב. כאן אפשר לטפס בזהירות ברגל לחלק המזרחי של המוצב, הצופה אל פיתחת כודנה ושטח סוריה, ולדמיין את טורי השריון הסורי שעקפו מצפון ומדרום בדרכם לחושניה ולהר יוסיפון. כך ניצלו הסורים את הטופוגרפיה של האיזור והזרימו לתוך רמת הגולן כמות עצומה של טנקים, מול הגנה דלילה שלא עמדה בפרץ.בחלק הדרומי והצפוני של מוצב 111 נותרו ארבעה טנקי שוט קל, שניים בכל צד, להמחשת הלחימה מהרמפות. בהמשך תנועה ממוצב 111 דרומה – אנדרטה לזכר המ"מ אוברלנדר מחללי הקרב, ובהמשכה מוצב האו"ם.
גדוד טנקי השרמן 95 מחטיבה 4 בפיקודו של סא"ל יעקב נויפלד ז"ל
אהבתיאהבתי
תודה על ההמלצה על 111. עברתי בכביש הזה כמה פעמים דרומית לאלוני הבשן ולא ידעתי מהי הגבעה עם האנטנה. בפעם הבאה מבטיח לבקר ולהתרשם.
אהבתיאהבתי
" איך מגיעים: קילומטר מצפון לצומת בשן יש כביש צר שהולך למזרח עם שלט למוצב או"ם UP53."
מאוד רצוי לשים שלט המציין את הפניה למוצב 111 , לא כל אחד יודע שהדרך
למוצב האו"ם UP53 היא גם הדרך למוצב 111.
אהבתיאהבתי
הנושא בטיפול
אהבתיאהבתי
כל שחזור/ שדרוג של אתר לחימה הוא מבורך
קיום מור"ק במקום עם חיילי ההווה מבורך
עלו הוצליחו
אהבתיאהבתי
תודה על עוד כתבה נפלאה וכל הכבוד לגיבורים של היום שעושים כבוד לגיבורים של אתמול….
כך צריך לכבד לכבד ושוב לכבד,
וכמובן לזכור להנציח בכל מקום שאפשר.
אבל אנא מכם השאירו את צה"ל מחוץ לכל ויכוח פוליטי,
הנזק הוא בל יתואר והעוול לגיבורים הגדולים שלו ששילמו בחייהם בשביל המדינה שלנו גדול מנשוא.
אנא, אם לא בשבילנו לפחות בשבילם ולזכרם.
אהבתיאהבתי
השלט החדש עושה צדק רב עם חטיבה 188,
חטיבה 188 מוזכרת בשלט החדש 4 פעמים לעומת פעם אחת בלבד בשלט הישן.
חטיבה 188 התעוררה קצת מאוחר כי את מלוא התהילה בכל השנים לקחה חטיבה 7 אבל טוב מאוחר מלעולם לא.
אהבתיאהבתי