ניהול תל פאחר הדור הבא

הצוות שניהל משנת 2014 את האירועים השנתיים בתל פאחר מעביר את התפקיד לדור הבא, שכבר נכנס לעניינים ומארגן את מפגש 2023 * העברת הלפיד התקיימה בסיור שהחל בגבעת האם

ארגון טקסי תל פאחר הדור החדש. מימין: רוה וענת רוט, אסף שחר, שרהל'ה סייג, לימור הורוביץ ואמנון שוקרון

תמה תקופה בהנהגת אירועי תל פאחר השנתיים. המסורת תימשך, אבל המארגנים מתחלפים. בתום כתשע שנים שבהן התקיימו כעשרה מפגשי לוחמים ומשפחות שכולות, כולל ערב השקת הספר "תל התעלות" ב-2017, הצוות שהפיק וניהל את האירועים, כולל שדרוג נרחב של המקום והפיכתו לאתר הנצחה רשמי של חטיבת גולני במלחמת ששת הימים, מסיים את דרכו ומעביר את השרביט לדור חדש.

מי שנשאו כל השנים בעול היו ורדי, מוראד, ביזר, מן [כותב שורות אלה] ושרהל'ה סייג. ביזר פרש לפני כחמש שנים, וכעת פורשים השלושה האחרים. הצוות החדש כולל את שרהל'ה, שתמשיך לרכז את העניינים; לימור הורוביץ, אחייניתו של מיכאל סייג מחללי הקרב; אמנון שוקרון, בנו של אמנון שוקרון מחללי הקרב; ענת ורוה רוט [ענת היא בתו של ישראל הוברמן, בעל עיטור העוז מהקרב] ואסף שחר [בנו של "שוורצי", סמ"פ ג' מגדוד 12].

חילופי דורות בארגון טקסי הזיכרון בתל פאחר

שישה אלה הם שיארגנו ויפיקו מעתה את טקסי האזכרה השנתיים, כשהאירוע הראשון בניהולם נמצא ממש מעבר לפינה וייערך ביום רביעי ה-7 ביוני 2023. כדי להעביר את הלפיד בצורה מסודרת וראויה קיימה הקבוצה הזו סיור מגבעת האם לתל פאחר, כשהצוות החדש קיבל שיעור באירועי הקרב מפי שלושה ממשתתפיו.

בסיור השתתפו גם גבי ברשי, שהיה מג"ד 12 לפני סא"ל מוסה קליין, שנהרג בקרב תל פאחר, ובתו אורית, ו-א' מקיבוץ כפר סאלד, האחראי בשנה האחרונה על תחזוקת אתר תל פאחר.

ישראל הוברמן מסביר בגבעת האם

דילגנו באלגנטיות מעל החמסינים הראשונים של 2023 ותפסנו מזג אוויר מעולה, שהחל בצפון-מזרח הגליל העליון ונמשך כמה קילומטרים ממזרח לשם. עמדנו בגבעת האם והשקפנו על הרמה הסורית לשעבר, שמרבדיה צבועים בירוק מנצנץ, זכר לגשם שוטף שירד כאן כמה ימים קודם ובלם בגבורה את כתמי הצהוב והחום של תחילת חודש מאי, שהחלו פה ושם להגיח, ועימם אוגדות של מעופפים זעירים.

צמחייה של אביב בשלל צבעים, עופות דורסים שחגים בגובה רב, עדרי בקר שנהנים משפע השדה, אופנועי שטח שמגיחים בקול שאגה ונמוגים כהרף עין, ופיקניק משפחות וילדים עליז במרומי גבעת האם. שום דבר מהמשבר החברתי שעוברת מדינת ישראל לא סדק את פעמי הפסטורליה בשיפוליים המערביים של רמת הגולן.

מלחמת ששת הימים שוב עלתה על הפרק. דיברנו על שנות העימות ישראל-סוריה, המלחמה על המים ועל השטחים המפורזים, ואיך לתוך התמונה הזו הזדחלו לבסוף חתיכות הפאזל שמרכיבות את הקרב לכיבוש המוצב הסורי ביוני 1967.

האחייניות. שרהל'ה סייג [מימין] ולימור הורוביץ מטפסות בשטח

מהלך הסיור 

ורדי, מוראד והוברמן הציגו את מהלכי הקרב ואת הרקע, והדור החדש שאל מדי פעם שאלות. גבי ברשי בן ה-93 קבע כי גדוד 12 בדרכו אל תל פאחר היה צריך לעבור דרך המוצב נעמוש, וממנו לעלות על דרך ההטיה, בשל האיסור שהטיל פיקוד צפון לרדת מצירים ראשיים מחשש למיקוש.

אהרון ורדי [מימין], גבי ברשי, שמואל מוראד וישראל הוברמן

כן קבע ברשי כי לאחר החלטת המג"ד לשנות את כיוון תקיפת המוצב הסורי היה צריך לבקש מהארטילריה מיסוך עשן, ובחסותו להעלות את החיילים רגלית מדרך ההטיה אל ציר הנפט, ומשם הסתערות ממזרח על המוצב, כפי שתוכנן.

בכלל, נוכחותו של ברשי השרתה אווירה של מכובדות וכובד ראש. ברשי היה בזמנו המפקד של המ"פ ורדי, והאחרון כיבד אותו בהצדעה מיד עם פגישתם. הסדר הצבאי נשמר גם אחרי כל השנים ההן.

ליד הזחל"ם הגבורה 

ליד זחל"ם המוות בדרך ההטיה. ישראל הוברמן שאיבד לפני כחודש את בנו עופר בתאונת דרכים זוכה לחיבוק מאמנון שוקרון. משמאל: ענת, בתו של ישראל

ישראל הוברמן עמד ליד הזחל"ם שעליו נע אל תל פאחר, זחל"ם שספג פגיעת מוות ושהוברמן נכווה מהאש כוויות קשות בניסיונו לחלץ את חברו משה דרימר. ישראל עמד כאן עשרות רבות של פעמים בעבר והסביר שוב ושוב בסבלנות את מה שקרה. ההסבר שנתן הפעם היה מרוגש מאוד מבחינתו, והגיע לשיאו כשנשבר ופרץ בבכי בזמן שהזכיר את בנו עופר, שנהרג חודש קודם לכן בתאונת אופנוע בהולנד.

"כל פעם שאני מגיע לתל פאחר, אני לומד משהו חדש על חלקו של אבא שלי", יאמר אחר-כך אמנון שוקרון, שאביו שהיה נהג הזחל"ם של המחלקה המיוחדת נהרג. הדבר החדש שלמד הפעם שוקרון היה שחתיכה מחלקו האחורי של הזחל"ם מוטלת בתל פאחר הדרומי, שנפתח לא מזמן בשנת 2022. כך לפחות לפי דברי ורדי.

אמנון שוקרון ליד חלק מהזחל"ם שאותו נהג אביו – ומעליו קסדה סורית שנמצאה באתר ומוצגת לראווה

 

על דרך ההטיה לזכרו של מיכאל סייג. הגיסה שרהל'ה [מימין] והאחיינית לימור

על דרך ההטיה מדרום לתל פאחר

שאלות ותהיות על דרך ההטיה. אסף שחר

משתתפי הסיור בצומת האמ.איקס פינת גיא ההריגה [ניתן להגדיל את הצילום]

בדרך העולה לאתר תל פאחר

מימין: שרהל'ה, ורדי, אמנון וסתיו בן ה-14, שיום אחד יהיה הדור הבא בניהול טקסי תל פאחר

ונדליזם באתר 

א' מקיבוץ כפר סאלד אחראי בשנה האחרונה על תחזוקת אתר תל פאחר. א' חשף תמונה עגומה של כמעט שגרה: ערימות לכלוך שמותירים מבקרים, פיקניקים ומנגלים שמתקיימים ברחבי המקום, כולל "על האש" שנערך ברחבת האנדרטה לחללי הקרב, והשחתת ברקודים על סלעי ההסבר.

ברקודים רבים אינם פועלים לאחר שנשרטו בצורה מכוונת וזדונית על-ידי מכשיר חד או מהלומות פטיש. את הברקוד של סלע המג"ד ניסו לעקור.

אחד הברקודים שיד זדונית שרטה והוציאה משימוש

בקרוב יוצבו עשרות מצלמות ברחבי האתר, כך שניתן יהיה לזהות את המשחיתים ולהגיש נגדם תלונות במשטרה.

מי שמבקר בתל פאחר ונתקל בהשחתה/ונדליזם מתבקש להודיע לנו כאן או בדף הפייסבוק "תל פאחר אז והיום". אם אחד הברקודים אינו פועל, אפשר להקשיב לתיאור דרך כניסה לאתר הברקודים – לחצו כאן ולהגיע לכל אחד מ-15 ההסברים על הקרב.

תל פאחר בתצפית המערבית

מעבר לכך, עבודתו של איש הקיבוץ בתל פאחר ניכרת בשטח. הוא דואג שהאתר יהיה נקי ומתוחזק, וכך היה בזמן שביקרנו בו. במהלך השעתיים שבהן היינו בתל פאחר ביקרו במקום שתי קבוצות של מטיילים דרוזים מהגליל המערבי, שהמדריכים שלהם [דרוזים אף הם] הפגינו בקיאות באירועי הקרב.

אסף שחר [שוורצי] ובנו סתיו. אסף הוא בנו של מרדכי שוורץ ז"ל, שהיה סמ"פ ג' בגדוד 12 בזמן הקרב

בהצלחה לצוות תל פאחר החדש, להתראות באירוע השנתי ב-7 ביוני 2023.

סיקור של כל אירועי ההנצחה והמפגשים שהתקיימו בתל פאחר משנת 2014 – לחצו כאן

5 מחשבות על “ניהול תל פאחר הדור הבא

  1. להזכירכם(לצוות המוביל:שלמה,ורדי,מורד) שעד 2013 גולני הזניחו את ההנצחה ורק דני ביזר חקר ועסק…ועבדיכם הנאמן שלא עזב את תל פאחר !!מהיום שנפצעתי ועד היום!!! פרט לשלושה חודשים בבתי חולים רמב'ם ותל השומר,שלמה העברתי לך ולצוות הפעיל…עדות וצילומים מתחקיר תורת חש'ן שתי כתבות עתון במחנה,כתבה נרחבת בעתון העיר(ידיעות אחרונות) תחקיר מאיר פעיל ואריה יצחקי,חומרים מפיקוד צפון,שתוף פעולה ממני ואחרים,(10)עשר שנים האחרונות!בשטח וסיורים על ציר "קדחת" וכול מהלכי הקרב של שתי מחלקות השריון מפלוגת "זיוה" המובילות את את גדוד 12 כול יום הלחימה (ולמחרת)שלושים ושבע לוחמים(37)מהם שישה(6) הרוגים…שתיים עשרה פצועים(12)…כולם לוחמי מילואים תחת פיקוד גדוד 12 גולני חטיבה 1…
    ראוי להזכירם בכול הטקסים על קרב תל פאחר 9/6/67 ולא רק באתר "נעמוש" וספריי ההנצחה.
    פלוגת השריון ז' " זיוה"מגדוד 377 חטיבה 37 לחמה עוד חמישה ימים בכול הקרבות באצבע הגליל.מקרית שמונה מטולה הבאניאס חורשת טל,כשכול החטיבה היתה בשומרון ןהצטרפו לקראת 10/6/67!!!!
    סכמנו עם הצוות הפעיל לחקור העובדות ולעשות הכול להנציח האמת..💐
    ברוש עזרא גדוד 377

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s