על אף המבנים ההרוסים, הכפר הזה הוא יעד אטרקטיבי לחובבי טבע וארכיטקטורה * ביקור בעין פית
עין פית הוא אחד הכפרים היותר איכותיים ברמה הסורית מלפני מלחמת ששת הימים. כפר שיושב בתוך שמורת טבע הכולל מעיין נובע, מבני אבן מעוצבים, ארכיטקטורה מרשימה, ואפילו כביש אספלט שחצה אותו. בכל איזור הרמה של 1967 לא היו הרבה כפרים עם כביש סלול. יזמים היו שמחים להפוך את המקום לשמורה נדל"ניסטית, בכפוף להגבלות המועצה לשימור מבנים.
הכפר יושב מעל תל פאחר, כקילומטר מזרחה לו. כ-1,500 עלאווים מאושרים ואמידים, חלק מהם קציני צבא, התגוררו בו עד המלחמה. רק חבל שכל המבנים שנמצאים בו מפוצצים/הרוסים/סדוקים/מתפוררים. בנוסף, שימש הכפר מודל לאימוני יחידות חי"ר. הקירות מעידים על ירי ללא רחמים.
בדברי ימי הקרבות בששת הימים, ייזכר עין פית כמקום שלכיוונו נכנסה בטעות סיירת גולני בדרכה לסייע בכיבוש תל פאחר. המ"פ רובקה אליעז דהר בג'יפ שלו על ציר הנפט ואחריו שני זחל"מים. במקום לפנות בעיקול ולרדת לתל פאחר, הוא המשיך עם הכביש אל תוך הכפר. הכוח נתקל כאן בירי נ"ט, אחד הזחל"מים חטף פגיעה במכסה המנוע, החיילים קפצו החוצה, זחל"ם מפלוגה ה' בגדוד 377 חילץ כמה מהם. בהמשך רצו כמה לוחמים בעקבות ג'יפ המ"פ שחזר לציר הנפט וירד לתל פאחר, ונאספו בדרך על-ידי הטנדר של רס"ן צבי פז שהביא אותם עד למוצב.
במפת 67 של פיקוד צפון אפשר להבחין בדרך המחברת את עין פית עם מוצב תל פאחר. הדרך עוקפת את המטעים ומגיעה לדרך הנפט ממש מול הכניסה לתל פאחר, וסמוך למוצב המרגמות 9138. כיום הדרך הזו אינה שמישה בגלל גדרות.
לעין פית אפשר להגיע בכביש 99 מקרית שמונה למסאעדה. כשני ק"מ אחרי שמורת הבניאס פונים ימינה לכביש ישן, שנכנס לתוך הכפר ובהמשך יוצא אל כביש הנפט דרומית מעל תל פאחר.
מקום מקסים מאוד עין פית
כדאי לבוא עמוק באביב כשיש עדיין זרימה בנחל פית ומתחיל להיות חם , אפשר להכנס לבריכה הקטנה הקרה , המים צלולים וההנאה מושלמת.
אהבתיאהבתי
תודה על הפוסט.
הערה:
"בדברי ימי הקרבות בששת הימים, ייזכר עין פית כמקום שלכיוונו נכנסה בטעות סיירת גולני בדרכה לסייע בכיבוש תל פאחר. המ"פ רובקה אליעז דהר בג'יפ שלו על ציר הנפט ואחריו שני זחל"מים. במקום לפנות בעיקול ולרדת לתל פאחר, הוא המשיך עם הכביש *אל תוך הכפר.* הכוח נתקל כאן בירי נ"ט, אחד הזחל"מים חטף פגיעה במכסה המנוע, החיילים קפצו החוצה" – – – האמנם "אל תוך הכפר"? הבנתי מהפוסט על הסיירת (ומהכיתוב לתמונה שם: "דרך הנפט לכיוון צפון, ליד זעורה-עין פית. קבוצת העצים מימין – תל פאח'ר. לכאן בערך הגיע רובקה בשעה 16:56") שרק נכנסו אל הדרך המובילה לשם, ודי בהתחלה תפסו את הטעות. גם מהמסופר שם "על המדרון הגלוי לתל טיווח אותם תול"ר שעמד בתל פאחר … ואז הזחל"ם שלי קיבל פגיעה במכסה מנוע וכולנו קפצנו החוצה", משמע שהפגיעה הייתה במדרון המוביל לתל-פאחר, ולא בכפר עין-פית.
בקשה:
התוכל לסמן את תל-פאחר – בתמונה שתחתיה הכיתוב: "נוף מצוין למערב. תל פאחר (במורד משמאל) ובריכות קיבוץ דן" – ועוד מהנראה בה (תל-עזזיאת? בורג'-בביל?). כמו כן, אם יש לך תמונות נוספות מעין-פית מערבה, יהיה לתועלת אם תעלה גם אותן. תודה!
אהבתיאהבתי
סימנתי לבקשתך את תל פאחר. אין לי צילומים טובים יותר.
יצוין שהצילום התבצע מבית שנמצא בשעה 2 ביחס למיקום שלו מול תל פאחר. יש מבנים בהמשך הכפר שנמצאים מעל התל עצמו ודרומה לו.
אכן, הסיירת לא נכנסה ממש אל תוך הכפר. היא גילתה את הטעות אחרי מרחק קצר. הכוונה ב"אל תוך הכפר" – לכיוון הכפר.
אהבתיאהבתי
תודה. התמונה הזו נותנת מושג על השטח.
עדיין לא ברור לי האם היה בכפר זה כוח צבא סורי משמעותי, שגם אם ראה היטב את איגוף תל-פאחר מצפון-מזרח (הצמחיה שבתווך אולי קצת מפריעה, אך יש לקחת בחשבון שלא ידוע איך נראתה, אם בכלל הייתה קיימת, לפני 47 שנים. צמחיית תל-פאחר עצמו ידוע, מהצילומים, שהייתה דלילה) האם יכול היה לנסות לסכלו. עכ"פ, דומני ויש עדויות על ירי מעין-פית לכיוון הכוחות שנכנסו לתל ממזרח, אלא שמסופקני, אולי דיברו המעידים רק על ה*כיוון* הכללי, כשהם מתכוונים לירי מאזור קרוב יותר (כמו עמדות מחלקת המרגמות האחורית של תל-פאחר. אגב, מתי מגיע תורה לפוסט מצולם? תודה מראש).
אהבתיאהבתי
אכן התבצע ירי נק"ל מעין פית לכוון תל פאחר ואף הושבה אש לפחות במקרה אחד
אהבתיאהבתי
אם יהיה זמן אחרי כנס תל פאחר, אקפוץ למרגמות האחוריות.
אהבתיאהבתי
לגבי כוח צבאי שישב בעין פית: ע"פ עדות של סמ"פ ה' גדוד 377 שכבש את מוצבי זעורה – הם קיבלו אש מקלעים ונ"ט מכיוון עין פית (מצד מערב שלהם).
זה קרה בסביבות השעה 15:15.
אהבתיאהבתי