לקראת מפגש ה-9.6.2022 בתל פאחר, סיכום האירועים שנערכו על התל מאז ספטמבר 2014 * ומה מחכה לכם באירוע השנתי המתקרב?
ב-9.6.2022 יתקיים באתר תל פאחר המפגש השנתי של המשפחות השכולות ולוחמי הקרב, אירוע שכבר הפך למסורת. יהיה זה המפגש התשיעי על התל מאז התחלת מחקר הקרב, אחרי כיובל שנים מכיבוש המוצב הסורי ב-1967.
אם להוסיף את אירוע הוצאתו לאור של הספר "תל התעלות", במסעדת יקב תשבי בשנת 2017, מדובר יהיה במפגש עשירי בתוך תשע שנים.
הזדמנות לתזכורת של האירועים.
1) אירוע 16.9.2014
הבלוג נעמוש נפתח ביולי 2013, ובתוך מספר חודשים צבר מספר לא קטן של כתבות, מסמכים, ראיונות ופגישות עם לוחמים, במסגרת המחקר המחודש על הקרב. שנה זו החלה בהתלהבות, ושיוועה למפגש של כולם על התל ביום השנה לקרב, ב-9 ביוני.
היוזמה למפגש נולדה בתחילת מאי 2014, אולם במהרה התברר שההתארגנות תארך זמן. עוד לא היינו עם רשימה מסודרת פחות או יותר של לוחמים ומשפחות שכולות. דני ביזר, בעיקר הוא, ישב באותו חודש ימים שלמים על הטלפונים במטרה להגיע לכמה שיותר לוחמים. שרהל'ה סייג, גיסתו של הלוחם מיכאל סייג שנפצע בעינו בקרב, ונפטר שנה וחצי לאחר מכן, נרתמה אף היא במלוא המוטיבציה ואף הצליחה לארגן אוטובוס בסבסוד המועצה האזורית חוף אשקלון, דבר שהפך מאז למסורת.
בסופו של דבר, הוחלט ביחד עם חטיבת גולני וגדוד 12 על תאריך ה-16 בספטמבר 2014.
על פי רעיון של דני נקבע כי האירוע יתמקד במפגשים של הכוחות השונים שנלחמו על התל, כל כוח במקום הרלוונטי ללחימתו, בניצוחו של אחד מבכירי הכוח.
אהרון ורדי ניהל את סיפור הכוח שבפיקודו מפלוגה א', שהגיע ראשון אל גדרות המוצב וכבש את החלק הדרומי; תחנת שמיל – איגוף הסמ"פים ולחימת החיילים מכל הפלוגות; תחנת דני – הלוחמים שתקפו דרך הגאיון; תחנת פלוגת השריון – בניהולו של המ"מ עזרא ברוש; תחנת כוח אלכס בניהולו של איזי חמאווי; תחנת זחל"ם המוות בדרך ההטיה – בניהולו של ישראל הוברמן; תחנת זחל"ם המג"ד – בניהולו של הקמב"צ יוסי פרידמן; תחנת הסיירת וגולדֶה – בניהולם של דוד כהן ורפי בן מרדכי; תחנת פלוגה ב' – בניהולו של אורי נאמן (גרונר); תחנת כוח סולוביץ בניהולו של יאיר ישי.
יום לפני האירוע הוצבו שלטים עם שמות החללים במקומות המשוערים שבהם נפלו. צוות טלוויזיה וצוות רדיו, שניהם מערוץ 1/קול ישראל סיקרו את האירוע, גדוד 12 דאז בפיקוד המג"ד דפק נוכחות, ובסך הכל זה היה יום מדהים, מוצלח ומרגש.
2) אירוע 9.6.2015
חלפו תשעה חודשים בלבד, ועל אף זאת לא ויתרנו על קיום האירוע ביום השנה לקרב. הפשלנו שרוולים וצללנו לים של טלפונים, כשהפעם צוות ההפקה והארגון מיומן ומשומן יותר, עם רשימה מסודרת ומאורגנת, בניצוחה של שרהל'ה.
לב האירוע הפעם: נציגים מכל כוח וכל משפחה שכולה עולים ל"במה" לספר את סיפורם. היה ברור שהאירוע יהיה ארוך כמו הנצח, אבל לא ויתרנו. לבמה עלו נציגי כל הכוחות וכל משפחות החללים שהגיעו לאירוע. גולת הכותרת היתה מפגש ראשון מאז הקרב בין המ"כ דאז איזי חמאווי לקצין הסיוע הארטילרי משה הראל, שנפגשו במהלך הקרב בפסגת החלק הצפוני וראו איך המג"ד מוסה קליין נהרג. באותו מעמד פנה הראל לשרה קליין, אשתו של מוסה, וביקש את סליחתה על שלא הגיע לבקר אותה כל השנים. היא כמובן סלחה.
במעמד זה ביקש שמיל גולן ליזום הוצאת ספר, "שיהיה לאנשים משהו ביד".
לא כולם שרדו את אותן שלוש וחצי שעות, אבל קיבלנו מסמך דוקומנטרי יוצא מן הכלל מעניין. לסיכום אותו אירוע לחצו כאן.
3) אירוע 9.6.2016
הפעם הזו ויתרנו על אירוע מאורגן וגדול, והגענו בנוכחות מצומצמת. במוקד עמדה חזרתו של עמרם שטרית אל גדרות מוצב החוץ בחלק הדרומי, מאז שנפצע שם ב-9 ביוני 1967. גם המ"מ חנניה בולחובר מפלוגה ג' עשה שוב את הדרך לתל פאחר, תוך כדי ניסיון לזהות מהיכן ירה ארגזי 7.62 של מא"ג מלמטה למעלה.
ברחבת האנדרטה התקיים טקס אזכרה מהיר, שלאחריו פנו כמה מהמגיעים ונכנסו אל החלק הדרומי של התל, שם התוודע לראשונה מוטי רוזנבלום למקום שבו נפל אחיו, סמל דב רוזנבלום מפלוגה א', בסמוך לסככה.
4) אירוע הספר – 26.4.2017
לרגל 50 שנה לקרב על כיבוש תל פאחר במלחמת ששת הימים, יצא לאור הספר "תל התעלות".
האירוע צוין במפגש חגיגי גדול במסעדת יקב תשבי בבנימינה, בנוכחות כ-400 מלוחמי הקרב, בני המשפחות השכולות ומפקדים בכירים מחטיבת גולני. זה היה אירוע מרגש ומיוחד בחגיגיות שלו. לסיכום הערב – לחצו כאן.
5) אירוע 9.6.2017
המפגש הפעם היה בסימן 50 שנה למלחמת ששת הימים והוא אורגן על-ידי חטיבת גולני. שלושת גדודי גולני מ-1967 קיימו אירוע במקומות שבהם נלחמו. גדוד 13 בזעורה, גדוד 51 בתל עזזיאת, גדוד 12 בתל פאחר.
בתצפית מערבה של תל פאחר שמע מח"ט גולני עם סגל הפיקוד הבכיר את סיפור הקרב מפי מפקדים ולוחמים. לאחר מכן התקיים טקס הנצחה לחללי הקרב. האירוע הסתיים במפגש מרוכז של לוחמי העבר ולוחמי ההווה בפארק בקרית שמונה.
6) אירוע ה-9.6.2018
אחרי שנתיים, חזרנו לארגון והפקת כנס ה-9 ביוני. במוקד הפעם היו נאומיהם של שמיל גולן, סמ"פ א', ושל אפי עמדי, לוחם מפלוגה ב' בגדוד 12. שניהם נפטרו בתחילת שנת 2020.
במפגש זה סיפר אהרון ורדי בפרוטרוט על התוכנית לשדרוג האתר, כפי שהחל לרקום ולהוציא אל הפועל.
התארגנות ראשונה מסוגה נרשמה אצל כאלה שהקדימו לאירוע, ועשו זאת מגבעת האם בדרך שבה עלה גדוד 12 אל תל פאחר. יוזמה זו תימשך גם בשנים הבאות. לסיכום אירוע 2018 – לחצו כאן.
7) אירוע 9.6.2019
ההפקה תקתקה שוב את האירוע השנתי, שעמד הפעם בסימן נאומי הדור השני והשלישי ללוחמי תל פאחר.
בסיום האירוע, בדרך חזרה, עצרו כמה מהלוחמים דאז בכביש הנפט לכיוון הבניאס, ועסקו בסוגיית תנועת האיגוף של כוח הסמ"פים. לסיכום האירוע – לחצו כאן.
8) אירוע 9.6.2020
ימי הקורונה בעיצומם, האירוע הרשמי התבטל, אבל עשרות רבות של לוחמים ומשפחות שכולות לא ויתרו והגיעו – עם מסכות ובלעדיהן. הפעם עשו זאת בשני גלים – לפני הצהריים ואחרי הצהריים.
מפגשים מרגשים חדשים על התל, ושוב קבוצות שעולות דרך תוואי ההטיה אל תל פאחר. לסיכום האירוע – לחצו כאן.
9. אירוע 9.6.2021/ 16.6.2021
הפעם אירוע כפול, בעקבות החלטת חטיבת גולני לקיים אירוע שיחנוך את תל פאחר רשמית כאתר הנצחה ומורשת לחללי גולני במלחמת ששת הימים. החטיבה החליטה לקיים את האירוע ב-16 ביוני, אבל ותיקי גדוד 12 לא ויתרו על ה-9 ביוני, הגיעו וקיימו טקס מאולתר.
באירוע של ה-16.6 התקיים תחילה טקס הנצחה מלא ברחבת האנדרטה לחללי קרב תל פאחר, כשבמוקד נאומו המרגש של שניר גולן, בנו של הסמ"פ שמיל, שהלך לעולמו.
לאחר מכן עברו הלוחמים לאיזור הכניסה שם התקיים הטקס של חטיבת גולני בנוכחות אלוף פיקוד צפון. באירוע זה יכלו המגיעים להתרשם מהעבודות שנעשו בשנה החולפת לשדרוג האתר בהובלת ורדי, מוראד ואיציק זמיר: הצבת סלעי ההסבר, העמקת תעלות, הצבת דמויות לוחמים מסתערים, הבאת זחל"ם חדש לכניסה (לקראת הצבתו בחלק הדרומי), תספורת לענפי העצים ועוד. על האירוע – לחצו כאן.
10. אירוע ה-9.6.2022
שורות אלה נכתבות לפני קיום האירוע הנוכחי, 2022, שאמור להיות מיוחד ומלא בחידושים.
- מקשיבים לברקוד: באי האירוע יוכלו להקשיב להקלטות שיתארו את לחימת הכוחות, דרך סריקת ברקוד מהמכשיר הסלולרי. הברקודים יוטבעו על גבי סלעי ההסבר, וימחישו בתיאור ובקולות רקע את האירועים. קריין: אלון בן דוד. 15 קטעי הקריינות יופיעו באתר אינטרנט ייחודי שנבנה לשם כך.
- סיור בחלק הדרומי: לראשונה מאז מלחמת ששת הימים, תותר כניסה לקטע קטן בחלק הדרומי של תל פאחר. בקטע זה על פני עשרות מטרים יוצבו הסלעים [והברקודים] של כוחות ורדי, עזרא סלע [המחלקה המיוחדת] ואיגוף ולחימת הסמ"פים ולוחמי שלוש הפלוגות. זחל"ם שיוצב בסמוך לסככה ידמה את איגוף הכוחות שהגיעו מצפון.
- תוספת הזחל"מים: שני זחל"מים יוצבו מתחת לתל פאחר וידמו את זחל"ם המג"ד ואת הכוחות השונים, שהגיעו מתחת לתל. את הזחל,מים ניתן יהיה לראות מהתצפית למערב.
- הבן האובד: אחרי למעלה מעשר שנים, חוזר "זחל"ם המוות" למקום שבו נפגע, כ-800 מטר מדרום לתל פאחר, ושבו נהרגו ארבעה לוחמים. זחל"ם זה היה במשך שנים רבות מתחת לגבעת האם. במקומו אמור להגיע מתישהו זחל"ם אחר, שידמה את הכוחות שעלו מגבעת האם לכיבוש הרמה הסורית – חטיבה 8 המשוריינת [לקלע ולזעורה] וחטיבת גולני [לתל פאחר ולתל עזזיאת].
- גל-עד השריון: מתחת לתל הוצב לא מזמן גל-עד לציון לחימת כוח השריון מגדוד 377 ולזכר ששת חלליו.
- ספר תל פאחר 2: תוך חמש שנים – ספר שני על הקרב, שיחולק לבאי האירוע.
חמישים וחמש שנים ! ! !
אהבתיאהבתי
לא הולכים ברגל
ונקווה כי נציין עוד אירועים כאלה במשך שנים רבות בריאות טובה
אהבתיאהבתי
דוד לדור יביע אומר.
אהבתיאהבתי
הזחל"ם שהועבר ממרגלות גבעת האם היה זחל"ם פיקוד של פלוגת הטנקים ז' מגדוד 337 בפיקודו של זאב נמיר ובו שירתתי עד לכ-שעתיים לפני העלייה לרמה(דרך כפר סאלד) בתפקידי כחובש פלוגתי(חובש של חרמ"ש). לפני העליה דרש זאב נמיר חובש קרבי של טנקים והוחלפתי ושולבתי לפלוגת החרמ"ש של הגדוד.. את הזחל"ם ראיתי לאחר שנפגע ומאוחר יותר נודע לי כי לפני הפגיעה בזחל"ם , המ"פ זאב נמיר לקח איתו את החובש ועלו שניהם על טנק ובכך גם ניצלו .(הכותב דני דניאל 0524252777)
אהבתיאהבתי
הייתי רוצה לדעת יותר על הלוחמה שבו מהרג אחי,
אלימלך הרטמן ז״ל ,
גולני גדוד 12 פלוגה ב.
אהבתיאהבתי
ה י ו ם א' סיון התשפ"ב.
חמישים וחמש שנה ללחימה על רמת הגולן ולקרב תל פאחר.
תהי נשמתם של הנופלים צרורה בצרור החיים.
אמן.
אהבתיLiked by 1 person
שנזכה כולנו הלוחמים לבריאות טובה ולציין את היום הזה לעוד שנים רבות
חיבוק ענק למשפחות השכולות
אהבתיLiked by 1 person